Yazdırma Ayarları:

Fransız Baget Ekmeği Nasıl Yapılır | Ekmek Tarifi

Bu baget ekmeğin tadına doyamayacaksınız. Ben hamurun yarısıyla da hamburger ekmeği yaptım. Tüm püf noktalarıyla sizinle paylaşıyorum.
Değerlendirmeler 5 ile 33 arasında
Pişirme Yöntemi
Kategoriler
Zorluk Orta
Süre
Hazırlama Süresi: 20 20 dakika Pişirme Süresi: 20 20 dakika Dinlenme Süresi: 13 13 saat Toplam Süre: 13 saat 40 dakika
Porsiyon 6
En İyi Mevsim Yıl boyunca uygun
Fransız Baget Ekmeği Malzemeleri
    Ön maya için
  • 2 su bardağı un (250 gr yüksek proteinli ekmeklik un olursa daha iyi olur ama yoksa normal un)
  • 250 su (1 su bardağı + yarım çay bardağı ılık su)
  • 1/2 çay kaşığı kuru maya
  • Ana hamur için
  • 4 su bardağı un (500 gr yüksek proteinli ekmeklik un olursa daha iyi olur ama yoksa normal un)
  • 250 su (1 su bardağı + yarım çay bardağı ılık su)
  • 6 kuru maya (2 tatlı kaşığı)
  • 12 tuz (1 tatlı kaşığı)
Fransız Baget Ekmeği Nasıl Yapılır
  1. Ön maya malzemelerini karıştırıp üzerini streçle kaplayarak 12 saat oda ısısında bekletelim. Gece yatmadan önce ön mayalamayı yaparsanız sabaha mis kokulu sıcacık ekmeklerinizin hamuru hazır olacaktır. Fazla kap kirletmemek için ben ön mayalama işlemini ertesi gün hamuru yoğuracağım kapta yaptım.

  2. Ön mayalama işleminin süresi dolduğunda streç filmi açıp ana hamur malzemelerinin tümünü üzerine ekleyelim ve en az beş dakika hamurumuz özleşinceye kadar yoğuralım. Ununuz yüksek proteinli un değilse biraz daha una ihtiyacınız olacaktır. Sonuçta kulak memesi kıvamında bir hamurumuz olacak. Yoğurma işlemi bitince yine kabımızı streçleyip oda ısısında, rüzgar almayan bir yerde 20 dakika daha bekliyoruz.

    Sert, yüksek proteinli buğday çeşitlerinden yapılan unlara güçlü un denir. Daha yüksek glüten içeriklerine sahiptirler. Daha yumuşak, düşük proteinli buğdaylardan yapılan unlara zayıf un denir ve glüten daha düşüktür. Sert buğday unu, sahip olduğu yüksek protein sayesinde daha iyi çiğneme özelliği ve şekillendirme sağlar. Ekmek için uygundur. Yumuşak buğday unu ise düşük oranlı proteini sayesinde gevreklik sağladığı için kek ve kurabiye benzeri unlu mamullerin yapımına uygundur.
  3. Mayası gelen hamuru 6 eşit parçaya bölüp bezeleyelim. Bu şekilde de üzerini örtüp 15 dakika bekletiyoruz. Ben fotoğrafta da görebileceğiniz gibi hamurun yarısını üçe bölüp üç tane francala ekmeği, diğer yarısını da altıya bölüp altı tane hamburger ekmeği yaptım. Yani toplamda 3 francala ekmeğim, 6 tane de hamburger ekmeğim oldu. Ama siz sadece francala ekmeği yapacaksanız hamuru direkt olarak 6 bezeye bölebilirsiniz.

  4. Bekleme süresinin sonunda tezgahı hafif unlayıp bezelerden bir tanesini alalım. Öncelikle üzerine bastırıp havasını alalım, ardından fotoğraflarda gördüğünüz gibi parmaklarımızla yaklaşık 20x20 cm ebatlarında bir kare halinde açalım. 

  5. Üçte birlik bir kısmını içe doğru katlayıp parmak uçlarımızla bastıralım. 

  6. Toplamda 3 aşamada, 3 kat şeklinde katlayıp, her katlamada parmak uçlarımızla en uç kenarlarına kadar bastıralım. 

  7. Daha sonra ruloları tezgahın üzerinde iki elimizle yuvarlayarak yanlara doğru uzatalım ve ekmek formunu verelim.  

  8. Fırın tepsisine 3 adet ekmek sığıyor. Tepsimize koyacağımız yağlı kağıdı ekmeklerin arasına da yükseltip yapışma riskini ortadan kaldırabiliriz.  Tepsiye aldığımız ekmekleri biraz unlayıp mutfak beziyle örtelim. Ve bu şekilde de 20 dakika bekletelim.

  9. Fırını 200 derecede ısıtalım. Bagetlerin üzerini keskin bir bıçak veya jilet yardımıyla keselim.

  10. Fırının içine ısıya dayanıklı bir kapla su koyalım. Ve tepsimizi fırına atalım. Bagetler kabarıp üzerleri yeterince kızarınca, yaklaşık 20 dakika sonra gibi fırından çıkarabiliriz. Bir tel ızgaranın üzerine alıp üstünü mutfak beziyle örterek en zor aşama olan soğumalarını bekleme kısmına geçebiliriz. :)

Not

Genelde göz kararı, el ayarı şeklinde yemek yapmak tercih edilse de bazı tariflerde mutfak tartısından faydalanmak çok daha kesin sonuçlar veriyor. Ben bir süredir kullandığım tartımdan memnunum, onu sizinle paylaşayım istedim. Tartıyı lüzumsuz buluyorsanız da en azından sıvıları tartmak için büyük marpaketlerde ve züccaciyecilerin çoğunda bulunan bir ölçü bardağı edinmeniz işini çok kolaylaştıracak ve sizi 200 ml lik su bardağı mı, 250 ml lik su bardağı mı sorularından kurtaracaktır.

Anahtar Sözcükler: francala baget ekmek tarifi, francala ekmek tarifi,baget ekmek tarifi, fransız baget ekmek tarifi,francala ekmek