Yazdırma Ayarları:

Ekşimik Nasıl Yapılır? | Ekşimik Tarifi

Mandıracılık kültürü Trakya’nın hemen her kesiminde kendini gösterir. Hayvancılığın mühim bir geçim kapısı olduğu Trakya’nın köylerinde, bilhassa Kırklareli köy mutfağında daha da yaygındır. Yoğurt ve peynir yapımı kendine özgü geleneksel usullerle sürdürülmektedir. Ekşimik de bu üretimler içinde yer alır. Ekşimik başka yörelerde lor, çökelek diye adlandırılan ürünlere benzeyen ama üretim metoduna bakıldığında Trakya’nın kendi mandıracılık kültüründen damıtılmış, kendine özgü yönü olan bir çeşit peynirdir. Diğerleri gibi peynir altı suyundan elde edilmez. Özellikle kahvaltı sofralarında sade yada yumurta-biber gibi ürünlerle birlikte, hamur işlerinin iç harcında geniş bir kullanım alanı bulur. Süt ve ayrandan üretilebildiği gibi, Trakya’da bilhassa yoğurttan elde edilmiş ekşimiklerin hazzı ve kıvamı daha da güzeldir. Üstelik ekşimeye yüz tutan yoğurtlarınızı atmaktansa ekşimik üretmeniz mümkündür. Fakat bu, ekşimik sadece ekşimeye başlamış yoğurttan üretilir demek değildir; taze yoğurtla da ekşimik elde edilebilir. Sütle de ekşimik yapmak mümkündür. Trakya köy mutfağında ekşimik yapımı aynı geleneksel basit yöntemle sürdürülmektedir. Yoğurt bir tencerede kaynamaya alınır. Bir parça tuz ilavesiyle kaynayan yoğurt kestirilir. Kaynayıp kestirilen yoğurt yeşilimsi bir su salar ve ekşimik olacak kısımlar pütürlü-kesmikli bir çeşit ürüne dönüşür. Tencerede soğutulan bu ürünün suyu süt süzgecinden veya tülbentten geçirilir. Süzgeçte kalan ekşimik damak tadına göre tuzlanıp cam kavanozlara veya peynir küplerine basılır.
Değerlendirmeler 5 ile 10 arasında
Pişirme Yöntemi
Zorluk Orta
Süre
Hazırlama Süresi: 1 dakika Pişirme Süresi: 15 dakika Dinlenme Süresi: 4 saat Toplam Süre: 4 saat 16 dakika
En İyi Mevsim Yıl boyunca uygun
Ekşimik Tarifi Malzemeleri
  • yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Ekşimik Nasıl Yapılır
  1. Arzu ettiğiniz oranda yoğurdunuzu tencereye alın.

  2. Tencereyi ateşe oturtup, ılınınca içine bir tutam ( bir tatlı kaşığı ) tuz atıp kaynamaya bırakın.

  3. Kaynamaya başlamış olan yoğurdunuz kesilip yeşil bir süt salacak ve ekşimiğe dönüşecek pütürlere ayrışacaktır.

  4. Ekşimik tenceresini yeşil suyu ile beraber tencerede soğumaya alın.

    Soğuma işlemi kesinlikle tencerede ve yeşil suyunun içinde gerçekleştirilmelidir. Eğer sıcakken süzme işlemine başlanırsa ekşimik yağ şeklinde eriyip süzgeçten akıp gider.
  5. Soğuyan ekşimiğin yeşile kesen suyunu süt süzgecinde süzün. Köy mutfaklarında tülbentten geçirilerek de bu işlem geleneksel metodlarla sürdürülmektedir.

  6. Süzgecin yahut tülbendin üstünde kalan ekşimiğinizi damak tadınıza gore tuzlayıp, cam kavanozlara sıkıca bastrın.

    Tuzlamanız ekşimiğin dayanıklılığını artırır.
Anahtar Sözcükler: ekşimik tarifi,yoğurttan ekşimik nasıl yapılır,ekşimik ile ne yapılır,ekşimik ve lor arasındaki fark,ekşimik nedir,çökelek ile ekşimik arasındaki fark
Çevrim içi oku: https://www.yemeklerle.com/tarifler/eksimik-eksimik-tarifi/