Öncelikle patatesleri mümkünse bir sebze fırçasıyla veya yoksa elimizle ovuşturup tüm tozundan, toprağından arındığına emin olana kadar suda yıkayalım. Ve varsa yaralı kısımların kesip çıkaralım.
Uygun büyüklükte bir tencereye alacağımız patateslerin üzerini 3 parmak geçecek kadar soğuk su ekleyelim.
Bu aşamada isteğe bağlı olarak tuz, top karabiber, sarımsak, yeşil bitki dalları (biberiye, maydanoz, dereotu, adaçayı vb) eklenebilir.
Orta ateşte ocağa alıp haşlama işlemini başlatalım. Kaynamaya başladıktan 35-40 dakika sonra pişmiş olacaktır. Pişip pişmediğini anlamak için bir bıçakla patatese dokunalım, kolayca içeri girip çıkarken de patates dağılacak gibi oluyorsa pişmiş demektir.
Patatesin sıcak kalmasını istiyorsak bile suyundan hemen süzelim çünkü suda kaldıkça pişme işlemi devam edecektir. Suyu döktükten sonra hemen kullanmayacaksanız tencereye geri alıp kapağını kapatarak uzun süre sıcaklığını koruyabilirsiniz.
Patates soyularak da haşlanabilir ve bu durumda daha çabuk pişer ancak besin değerlerini koruması (özellikle c vitamini) açısından soyulmadan haşlanması önemlidir. Ayrıca soyularak haşlandığında nişastasını da suya bırakacağından dokusu değişecek ve kabuklarından gelecek lezzeti de kaybedecektir. Eğer aceleniz yoksa mutlaka kabuklarıyla haşlamanızı öneririm.
Bir diğer önemli konu da sıcak suyla mı haşlayalım, soğuk suyla mı haşlayalım ikilemi. Bunun cevabı hiç tereddütsüz, patates soğuk suyla haşlanmalıdır, olmalı. Sıcak suyla haşlanırsa suyla temas eden dış kısım daha erken pişecek ve içi tam yumuşamayacak, içinin yumuşamasını beklediğinizde ise dış kısmı erimeye başlayacaktır.
Aşağıdaki tarifi gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz.
Kullanıcı İncelemeleri