Bu tarifi oturtana kadar bir çok deneme yaptım ama sonunda bir tereddütüm kalmadı ve sizinle de paylaşmak istedim. Hazırlarını internetten sipariş etmek elbette mümkün ama evde yapmak da gerçekten hiç zor değil. Bir iki noktaya dikkat ederek siz de basit bir şekilde yoğunlaştırılmış süt yapabilir ve bunu birçok tarifte kullanabilirsiniz. Özellikle dondurma yapımını son derece kolaylaştıran, lezzetine lezzet katan bir ürün. Sanki bize uzak, Amerikanvari bir ürün gibi gelse de Vikipedia’dan öğrendiğim kadarıyla Marco Polo’nun yazılarına göre, ilk olarak on üçüncü yüzyılda Tatarlar sütü yoğunlaştırmayı başarmışlar. Ve bu sayede sütü bozulmadan uzun süre saklamaları mümkün olmuş. Dolayısıyla aslında sahip çıkmamız gereken bir ürün demek de mümkün. 😉
Yoğunlaştırılmış Süt (Condensed Milk) Tarifi – Koyulaştırılmış Süt Nasıl Yapılır
Yoğunlaştırılmış Süt Malzemeleri
Yoğunlaştırılmış Süt Nasıl Yapılır
Sütü koyduktan sonra üzerinde en az 5-6 parmak boşluk kalacak büyüklükte bir tencereye alıp yükseğe yakın orta ateşte ısıtmaya başlayalım. Yaklaşık 10-12 dakika sonra, süt kaynamaya başladığında ateşten alıp kabarmasının geçmesi için 1 dakika bekleyelim.
Ardından ocağın orta ateşe ayarlayıp tencereyi orta ateşe ocağa geri alalım ve içinde sürekli bir tahta kaşık bulundurarak pişirmeye başlayalım.
Yaklaşık 2 - 2,5 saat boyunca, her 15 dakikada bir üzerinde oluşan tabakayı sıyırıp atarak pişirmeye devam edelim. Bu süreç boyunca sütümüzün kaynamaması ama hafif tıkırdaması gerekiyor. Kabaracak gibi olursa altını biraz kısabilir, hiç tıkırdamıyorsa biraz açabilirsiniz.
Tencerenin içinde 1+1/4 su bardağı (300 gram) süt kalınca ateşten alalım ve ince delikli bir süzgeçten geçirerek yeni ve temiz bir tencereye aktaralım.
Tencerede 300 gram süt kaldığını anlamanın bence en kolay iki yolu var.1- Mutfak tartınız varsa tarifi yapacağınız tencereyi en başta ölçün ve ağırlığını bir kenara not edin. İki saatlik pişme süresi geçtikten sonra ara ara tencerenizi altına bir bez sererek tartınızda ölçün ve tencere ağırlığı+ 300 gramlık miktara geldiğinizde işlemi sonlandırın.2- İki saatlik pişme süresi geçtikten sonra tartının üzerine boş bir kase koyun ve ara ara tencerede kalan sütü bu kaseye boşaltarak ölçün. 300 gram kalmamışsa tekrar tencereye alıp pişirmeye devam edin. 300 gram olduğunda işlemi sonlandırın.Süzdüğümüz 300 gram yoğunlaştırılmış sütün üzerine şekeri ekleyelim, orta ateşte şeker tamamen eriyene kadar karıştırarak kaynama noktasına gelmesini bekleyelim ve ateşten alalım. Oda sıcaklığında soğuttuktan sonra kapaklı bir kaba aktarıp buzdolabında muhafaza edelim.
Buzdolabında tazeliğini 7-8 gün koruyacaktır.
Kullanıcı İncelemeleri
Tatarlar tarafından yapıldığını öğrenmek çok hoşuma gitti 🙏